16 Mayıs 2014 Cuma

Veronica Roth - Kuralsız | Divergent #2 || Kitap Yorumu




Orijinal Adı: Insurgent
Türkçe Adı: Kuralsız
Seri: Divergent #2
Yazar: Veronica Roth
Çevirmen: Uğur Mehter
Sayfa Sayısı: 516
Basım Yılı: Ağustos 2013
Dili: Türkçe
Yayınevi: Artemis Yayınları
Tür: Distopya , Genç-Yetişkin
Satın Almak İçin: D&R | Kitap Sihirbazı





Tek bir seçim
Fedakarlık gerektirir
Tek bir fedakarlık
Kayıp getirir
Tek bir kayıp
Sorumluluk haline gelir
Tek bir sorumluluk
Savaş demektir
Tek bir seçim
Seni yok edebilir
Her seçimin bir sonucu vardır. Tris sevdiklerini -ve kendini- kurtarmak zorunda. Üzüntü, fedakarlık, kimlik, bağlılık, kurallar ve aşkla ilgili sorunlarla boğuşurken bu hiç de kolay olmayacak. Üstelik savaş başlıyor ve herkes tarafını seçmek durumunda. Ancak geri dönüşü olmayan bir yola giriyorsan, zafer getireceğini umduğun seçim, tüm hayatını altüst edebilir.

Spoiler verdiğim için azar işitmek istemediğimden şimdiden söyleyeyim kitap Uyumsuz serisinin 2. kitabıdır ve spoiler içerebilir. İlk kitabın yorumu için tık.
Kuralsız'ı Uyumsuz ile beraber aldığım için Uyumsuz biter bitmez deyim yerindeyse Kuralsız'a saldırdım çünkü ilk kitap inanılmaz yerde bitmişti. 2. kitabımız Kuralsız tam olarak Uyumsuz'un bittiği yerden devam ediyor.


Tris herkesi etkisi altına alan simülasyonu kapatmış ancak bu ona çok pahalıya patlamıştı. Annesi ve babasının kaybından sonra yakın arkadaşı Will'i vurmak zorunda kalan Tris'in bunları atlatması pek kolay olmayacak hatta bu yaşadıklarının etkisini kitap boyunca yaşayacaksınız.
Bilgelikle işbirliği yapan Cesurların karşısında, Dürüstlükten ve Dostluktan aradığı yardığımı bulamayan (hain olmayan) Cesurlar bu kez çareyi topluluksuzlar ile iş birliği yapmakta bulur.
Peki topluluksuzların lideri kimdir? İşte burda kitabın ilk sürprizi geliyor. Söyleyip bozmak istemiyorum ancak Tris bu kişiye güvenmekte zorluk çekerken Tobias'ın sonsuz güvenmesi iki sevgiliyi yol ayrılığına düşürür. Üstelik Tris'in Will'i öldürdüğünü hiç olmadık şekilde öğrenen Tobias , Tris'in ona güvenmediğini ileri sürer. Bu durumlar sonucunda mükemmel T&T ilişkisi birazcık zedelenir. Bilgelik lideri uyumsuzların ama en çokta Tris'in peşindedir. Tris bir gece daha fazla bu duruma dayanamaz ve gider bilgeliğe teslim olur.
Burda inanılmaz şeyler yaşar ama beni en dehteşete düşüren Caleb oldu! Caleb , Caleb hangi küfürü etsem sana bilemiyorum:D
Tris kadar benide şoka uğrattı Caleb zaten ilk kitapta bilgeliği seçerekte herkesi dumur etmişti. Hep sağ gösterip sol vuruyor Caleb. Dediğim gibi Tris ve Tobias yol ayrılığı yaşasalar da Tobias Tris'i topluluksuzlara güvenmeye ikna emeye çalışsa da Tris içten içte hep huzursuzluk yaşar ve bu huzursuzluk sebebi ile yerinde duramaz. Tobias'ın arkasından Marcus ile iş birliği yapar buraları okurken Tris'e saç baş dalma isteği ile yansanız da kitabın sonunda kızımızın sezgilerinin ne kadar da güçlü olduğunu hep beraber görüyoruz.
Kitabın sonu demişken tabi ki bu kitapta ilk kitap kadar can alıcı yerde bitirilmiş! O yüzden bu akşam da 3. kitaba saldıracağım^^

Dipnot: Kuralsız'ın film çıkış tarihi(ABD); 20 Mart 2015


"Ben önemli falan değilim. Herkes ben olmadan da yaşayabilir," diyorum.
"Herkesten bana ne? Ben nasıl yaşayacağım?"

"Dur bakalım, doğru anlamış mıyım? Savaşa hazırlanmak için Cesurluk yerleşkesinden çıkıp buraya geldin ve gelirken yanında makyaj malzemelerini getirdin, öyle mi?"
"Evet. Ne kadar çekici olduğumu gördüklerinde beni vurmakta zorlanacaklarını düşündüm," diyor bir kaşını kaldırarak.


Bence insanlığımızı kaybetmemek için ağlayarak içimizdeki hayvan yanımızı özgür bırakıyoruz. Çünkü içimde kükreyen, hırlayan bir canavar var ve özgürlük için ,Tobias için , her şey bir yana yaşamak için çırpınıyor...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum için teşekkürler..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...